El Delta de l'Ebre podria desaparèixer en poc temps.
La utilització de pesticides i d'herbicides representa una de les principals perills per als espais naturals del Delta, en el qual nien 330 espècies d'aus que no conten amb una protecció real. El mes passat, el Tribunal Suprem va declarar com zona protegida tres paratges naturals del Delta que el Govern català havia catalogat com urbanitzables. "El Delta de l'Ebre podria desaparèixer dintre de 200 anys si no frenem la seva regressió", afirma el geòleg Antonio Canicio, membre de la Fundació per una Nova Cultura de l'Aigua, amb seu a Tortosa (Tarragona).
És el segon aiguamoll més important d'Espanya després de Doñana i ha sofert una important pèrdua de sediments que amenaça a una de les zones més riques del litoral mediterrani, on agricultura, pesca, aqüicultura i turisme generen uns cent milions d'euros a l'any. El Delta de l'Ebre ocupa una superfície de 330 quilòmetres quadrats, dels quals un 20% pertanyen a espais naturals i el 80%, a zona agrícola i urbana. El Delta és víctima d'un model esgotat de gestió de l'aigua.
Segons Greenpeace, les amenaces a les quals es veu sotmès un ecosistema únic com aquest són una prova evident que l'actual política hidràulica ha de ser completament reformada. De mantenir-se els actuals criteris de gestió de l'aigua, la situació continuarà agreujant-se: el consum seguirà creixent de forma incontrolada, al mateix temps que el canvi climàtic i la pujada del nivell del mar farà disminuir la disponibilitat d'aigua i augmentarà l'evaporació, on la deposició de sediments s'ha reduït en un 99%.
Font d'informació:http://www.noticias.com/articulo/20-05-2004/redaccion/delta-ebro-podria-desaparecer-poco-tiempo-433k.html
*Amb aquest article comparteixo opinió amb l'article publicat per la Clara Fernandez, "Delta del Ebro".
Molt bona notícia! Bé, vull dir que s'escau molt bé com a exemple de relació entre litosfera i biosfera. De fet, és una terrible notícia.
ResponderEliminarFixeu-vos! Un geòleg ens fa el comentari que el Delta es queda sense sediments.
Per cert, he mirat de fer-te un comentari al que has penjat sobre "Una imatge que ens ajudi a explicar per què els continents es mouen", però no li has donat accés a comentaris a l'article!
ResponderEliminar